Wiardi Beckman

Nijmegen
Herman Bernard (‘Stuuf’) Wiardi Beckman werd in 1904 geboren aan de Batavierenweg in Nijmegen. Zijn vader, de psychiater Jacob Wiardi Beckman, opende datzelfde jaar net buiten de stad het sanatorium ‘Berkenoord’. De familie verhuisde in 1907 naar een huis in de buurt van de kliniek, ‘De Hooge Hof’. Tussen 1916 en 1922 bezocht Stuuf het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen aan de Kronenburgersingel. Vervolgens studeerde hij geschiedenis in Leiden bij Johan Huizinga.


Politicus
Na zijn studie werkte hij als persoonlijk secretaris aan de memoires van Troelstra. In de jaren dertig groeide hij uit tot een van de leidende personen binnen de SDAP. Hij was politiek hoofdredacteur van Het Volk en lid van de Eerste Kamer. Hij leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de SDAP van gewantrouwde (want ‘revolutionaire’) beweging tot natuurlijke regeringspartij. In 1939 trad de SDAP voor het eerst toe tot het kabinet.

 

Oorlog & Verzet

Al in de jaren dertig was Stuuf sterk doordrongen van het gevaar van nationaalsocialisme en fascisme. In woord en geschrift waarschuwde hij voor de gevaren die de westerse cultuur bedreigden. Hij stond pal voor menselijkheid en recht. Luister hieronder naar de nieuwjaarsboodschap van Stuuf Wiardi Beckman (uitgezonden op 1 januari 1940).

 

 

Na de Duitse inval stopte Stuuf onmiddellijk met zijn werk voor Het Volk. Hij was medeoprichter van het illegale blad Het Parool. Op 18 januari 1942 werd hij op het strand bij Scheveningen gearresteerd bij een poging over te steken naar London om op verzoek van het daar aanwezige Nederlandse bestuur mee te denken over het politieke perspectief van Nederland na de oorlog. Wiardi Beckman verbleef na zijn arrestatie onder andere in het concentratiekamp Natzweiler-Struthof. In maart 1945 overleed hij, net 41 jaar, in concentratiekamp Dachau aan de gevolgen van vlektyfus. Na de oorlog werd hem postuum het Verzetskruis 1940-1945 toegekend.

 

Zie voor meer informatie het bijgaande artikel uit het Nijmeegs Katern (uitgave van Numaga) van april 2015 (PDF).


Steun...

 

Stichting Stuuf

De Stichting Stuuf is 11 augustus 2014 opgericht met als doel een monument te realiseren, ter nagedachtenis aan de Nijmegenaar Wiardi Beckman en alle andere oorlogsslachtoffers van concentratiekampen.

Contact

Corduwenerstraat 2
6523HW Nijmegen
info@stichtingstuuf.nl